MARTABAK LAPIS
Resepi drp MAMAFAMI
Bahan-bahan
400 g daging cincang
3 sudu besar serbuk kari
300 g bawang besar ~ dipotong dadu
100 ml minyak masak
250 ml air
45 keping biskut cream crackers
4 butir telur ~ dipukul
4 sudu besar mentega
garam secukup rasa
Untuk dikisar :
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 sm halia
Untuk dicampurkan :
300 ml susu segar
400 ml santan
Untuk dicincang :
6 biji cili merah
6 tangkai daun bawang
Kaedah :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dan rempah hingga wangi.
2. Masukkan daging dan kacau selama 3 minit. Bubuh pula air. Kacau hingga airnya kering.
3. Masukkan pula bawang besar. Masak sampai bawang layu. Tambahkan garam. Angkat.
4. Jerang campuran susu dan santan hingga mendidih. Bubuh garam.
5. Lenserkan tin empat segi berukuran 25 sm dengan majerin.
6. Celup sekeping biskut ke dalam campuran susu dan santan sampai kembang. Susun di dasar tin (kira-kira sembilan keping bagi setiap lapis).
7. Taburkan satu perlima daging rata-rata, diikuti daun sup, cili dan telur. Ulangi melapis dengan bahan-bahan itu hingga menjadi lima lapis dan semua biskut digunakan.
8. Akhir sekali, tuangkan baki campuran santan. Letak beberapa camca mentega di atasnya.
9. Bakar pada suhu 180 C selama 50 minit atau hingga masak.
10. Potong apabila sudah sejuk
Thursday, December 13, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hari Lahir Anak
Anak-anak akan happy setiap kali hari lahirnya tiba... dan untuk semua ibu / umi / mak dan lain-lain pasti masa tu.... mereka akan teringat...
-
Anak-anak akan happy setiap kali hari lahirnya tiba... dan untuk semua ibu / umi / mak dan lain-lain pasti masa tu.... mereka akan teringat...
-
Selamat tahun baru 2018 semua.... semangat tak???? mesti bersemangat tau... tahun nie tahun yang agak berat buat ummi sebab Auni ak...
-
Ummi.. Cikit jer lagi nie... Kita jumpa di Majlis Konvo ke 50 yer... Adus.. Best nyer dapat tgk live konvokesyen kali nie.. Rasa macam diat...
No comments:
Post a Comment