Thursday, December 13, 2007

MARTABAK LAPIS

MARTABAK LAPIS
Resepi drp MAMAFAMI

Bahan-bahan

400 g daging cincang
3 sudu besar serbuk kari
300 g bawang besar ~ dipotong dadu
100 ml minyak masak
250 ml air
45 keping biskut cream crackers
4 butir telur ~ dipukul
4 sudu besar mentega
garam secukup rasa

Untuk dikisar :
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 sm halia

Untuk dicampurkan :
300 ml susu segar
400 ml santan

Untuk dicincang :
6 biji cili merah
6 tangkai daun bawang

Kaedah :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dan rempah hingga wangi.
2. Masukkan daging dan kacau selama 3 minit. Bubuh pula air. Kacau hingga airnya kering.
3. Masukkan pula bawang besar. Masak sampai bawang layu. Tambahkan garam. Angkat.
4. Jerang campuran susu dan santan hingga mendidih. Bubuh garam.
5. Lenserkan tin empat segi berukuran 25 sm dengan majerin.
6. Celup sekeping biskut ke dalam campuran susu dan santan sampai kembang. Susun di dasar tin (kira-kira sembilan keping bagi setiap lapis).
7. Taburkan satu perlima daging rata-rata, diikuti daun sup, cili dan telur. Ulangi melapis dengan bahan-bahan itu hingga menjadi lima lapis dan semua biskut digunakan.
8. Akhir sekali, tuangkan baki campuran santan. Letak beberapa camca mentega di atasnya.
9. Bakar pada suhu 180 C selama 50 minit atau hingga masak.
10. Potong apabila sudah sejuk

No comments:

Hari Lahir Anak

 Anak-anak akan happy setiap kali hari lahirnya tiba... dan untuk semua ibu / umi / mak dan lain-lain pasti masa tu.... mereka akan teringat...